یکی از اساسی ترین تاثیراتی که خرابی کمک فنر خودرو می تواند بر یک خودرو داشته باشد کاهش کیفیت سواری خواهد بود و در صورت عدم توجه به این مورد احتمال دارد ایراداتی حتی در سایر بخش های خودرو نظیر شاسی نیز ایجاد شود.

جالب است بدانید ایرادهای احتمالی قطعاتی همچون کمک فنرها و برخی قطعات دیگر از قبیل فنر تعلیق، جعبه فرمان، دیفرانسیل، لاستیک چرخ ها، بلبرینگ چرخ ها، بوش های لاستیکی سیستم تعلیق، گیربکس، سیستم تعلیق و مجموعه سیبک های فرمان خودرو را تحت تاثیر می گذارد و سبب فرسودگی آنها خواهد شد. براین اساس و با توجه به اهمیت بالای این قطعه از خودرو، نکاتی که در ادامه بیان می شود می تواند کمک کننده باشد.

 نشانه های خرابی کمک فنر خودرو

شاید خیلی از افراد، به بروز ایراد در کمک فنر اهمیت ندهند، اما کمک فنرها ارتباط بسیار مهمی با ایمنی خودروها خواهند داشت و در صورت بروز ایراد در این بخش و حاد شدن آن احتمال دارد، مواردی نظیر عدم پایداری و یا حتی چپ شدن خودرو نیز اتفاق بیافتد. در این نوشتار به مهم ترین نشانه های خرابی کمک فنرها خواهیم پرداخت.

  1. تغییر شکل ظاهری کمک فنر ها
    در صورتی که بر اثر اعمال ضربات مختلف به خودرو همچون تصادفات، در کمک فنر‌ها تغییر ظاهری ایجاد شود، با نگاه به کمک فنر‌ها و تشخیص تغییر در ظاهر آن‌ها می‌توان بروز ایراد در این بخش را مشخص کرد. مشاهده افتادگی در یکی از چهار گوشه خودرو نیز می‌تواند نشان دهنده خرابی کمک فنر‌ها شود.
  2. نشتی سیالات روغنی
    سیال روغنی باید در کمک فنر‌ها وجود داشته باشد، اما در صورت مشاهده نشتی در کمک فنر، حتما باید آن‌ها عوض کرد.
  3. ‌تکان های غیر عادی در خودروها
    اگر در جاده‌های هموار تکان‌های غیر عادی در خودرو دیده شود یا در هنگام ترمز گرفتن قسمت جلو خودرو به مقدار زیادی به سمت پایین کشیده شود یا  اصطلاحا شیرجه بزند نشان دهنده خرابی کمک فنر‌ها می باشد.
  4. رقصیدن چرخ ها در حین حرکت
    اگر در حین عبور از پستی بلندی‌ها چرخ‌ها به طور دائم به سمت بالا یا پایین حرکت کنند و به عبارتی بازی محور‌ها و همچنین چرخ‌ها بیشتر شود این پدیده نشان دهنده خرابی کمک فنر‌ خواهد بود.
  5. کشیده شدن خودرو در یک سمت
    اگر خودرو به یک سمت کشیده شود احتمال دارد در سیستم تعلیق از قبیل تایرها، فنر‌ها و کمک فنر‌ها خرابی ایجاد شده باشد و باید این موارد توسط تعمیرکار مجرب دیده و بررسی شود.
  6. ‌ ساییدگی غیرمعمول تایرها
    تایرهای فرسوده و همچنین جویده شده نشانگر عیب در سیستم تعلیق مخصوصا در کمک فنرها می باشد و حتما باید به آن حساسیت نشان دهید.
  7. شنیدن صدای تق تق و یا جیر جیر کمک فنرها
    خرابی کمک فنر سبب ایجاد صدای تقه مانندی در هنگام عبور از دست انداز‌ها خواهد شد به صورتی که شنیدن این صدا کاملا واضح می باشد. یکی از دلایل ایجاد این صدا می‌تواند بخاطر شل شدن پیچ نگهدارنده کمک فنر در جای خود نیز باشد.
    کاهش ارتفاع خودرو در یک و یا دو طرف، احساس کوبش و همچنین خشکی در هنگام رانندگی از نشانه های خرابی کمک فنر خودرو می باشد. کمک فنرها جزیی از سیستم تعلیق خودرو به حساب می آیند، بنابراین خرابی این قطعه با گذشت زمان، آسیب های جدی به چرخ ها، فنرها، جلوبندی، جعبه فرمان، دیفراسیل و همچنین گیربکس وارد خواهد کرد.

 به طور کلی نشانه های خرابی کمک فنر خودرو به صورت زیر هستند.

  • سابیدگی و همچنین پوسیدگی غیر طبیعی لاستیک ها و عدم تناسب آنها نسبت به همدیگر
  • کشیدگی خودرو به یک طرف در زمان رانندگی
  • شیرجه زدن خودرو به سمت جلو در صورت ترمزگیری
  • از دست رفتن کنترل خودرو و نیز حرکات غیر طبیعی در هنگام عبور از سرعت گیرها و دست اندازها
  • لغزش خودرو و کنترل دشوار آن در پیچ ها
  • شنیدن صدایی شبیه به “تقه” در زمان عبور از دست اندازها

علل صدای تق تق کمک فنرهای ماشین

سیستم تعلیق کمک فنر ماشین در قسمت عقب دارای فنر لول مجزا می باشد اگر این فنر لول در جای خود کمی بازی کرده باشد، باعث ایجاد صدای تق تق کمک فنر خواهد شد، این صدای فنرها در جلو و بخصوص در قسمت عقب شنیده می شود و اغلب تق تق خواهند کرد.

می‌توانید مقدار کمی روغن به زیر کمک فنر بزنید تا صدا برطرف گردد. حتی برخی دوستان با تجربه‌تر، شیلنگ مقاوم از داخل فنر لول عبور داده که ضمن کاهش صدا ضربات وارده به فنر لول را نیز کمتر می کند.

وجود عیب در بوش کمک فنر

اگر در بوش کمک فنر ترک‌ خوردگی و یا تغییر شکل اتفاق بیافتد، باعث ایجاد سر و صدا در سیستم تعلیق کمک فنر و مخصوصا در موقع شتاب گرفتن، ترمز کردن و همچنین عبور از ناهمواری‌های سطح جاده خواهد شد. بنابراین  بهتر است هر چه زودتر نسبت به تعویض بوش کمک فنر اقدام نمایید.

دلایل خرابی کمک فنرهای خودرو

از جمله عوامل اصلی خرابی کمک فنرها، حمل بار سنگین و بیشتر از ظرفیت خودرو به مدت طولانی می باشد. همچنین عبور از راه های ناهموار نیز خرابی این قطعه را سریعتر خواهد کرد. بنابراین عجیب نیست که خرابی کمک فنر بیشتر در خودروهای باری اتفاق می افتد.

از عوامل دیگر خرابی کمک فنر می توان به ترمزگیری ناگهانی در سرعت های بالا اشاره نمود که موجب کوبش های بالاتر از حد توان خودرو خواهد شد. علاوه بر آن، خرابی کاسه نمد و بوش کمک فنرها و در نتیجه نشت روغن نیز از دلایل دیگر خرابی این قطعه خواهد بود.

از کمک فنرها با توجه به نوع کاربری خودروها استفاده می شود. بنابراین، افزایش وزن خودروها در طول مدت زمان زیاد، رانندگی مداوم در جاده های غیر هموار، ترمزهای ناگهانی با خودرو (دستی کشیدن) و عبور با سرعت زیاد از پستی و بلندی ها همگی از جمله عواملی می باشند که موجب افزایش فشار به کمک فنرها خواهد شد.

به یاد داشته باشید تعویض کمک فنرها باید به صورت دوتایی صورت گیرد. بنابراین هنگامی که یکی از کمک فنرهای جلو یا عقب آسیب دیده باشد بهتر است جفت کمک فنرهای جلو یا عقب ماشین در یک زمان تعویض شوند، چرا که عملکرد قطعه کارکرده بر قطعه جدید اثر خواهد گذاشت و احتمال دارد موجب خرابی آن گردد.

 عیب یابی در موقع خرابی کمک فنر خودرو

از علایم وجود اشکال در سیستم تعلیق می توان به نزدیک شدن کف خودرو به موانع خیابان از قبیل سرعت گیر و همچنین دست اندازها، شنیده شدن صداهای غیر معمول هنگام عبور از مانع های جاده ای، خم شدن بیش از حد بدنه خودرو به سمت درونی پیچ موقع دور زدن و جهش قسمت جلویی خودرو در هنگام ترمزهای ناگهانی، می توان اشاره کرد.

برای جلوگیری از فرسوده شدن زود هنگام کمک فنرها لازم است که از ترمزهای ناگهانی دوری کنید. آهسته ترمز نمایید و همچنین این مورد می تواند باعث افزایش طول عمر لنت ها شود.

در صورت مشاهده این مسایل بهتر است خودروی خود را نزد یک مکانیک خبره برده تا سیستم تعلیق را در شرایطی که چرخ ها در حال گردش می باشند، بررسی نماید. همچنین یک مکانیک ماهر می تواند نواقص دیگری از قبیل نشت روغن از کمک فنر به خاطر گشاد شدن بوش ها، فرسودگی بازو و اثر تو رفتگی ناشی از ضربه را تشخیص دهد و در صورت امکان نیز برطرف کند.

با توجه به توصیه های کلی درمورد کارکرد کمک فنرها که معمولا توسط فروشنده این قطعات بیان می شود (مثلا می گوید که بعد از هر ٨٠٠٠٠ کیلومتر کمک ها باید تعویض شوند ) باید در نظر بگیرید که این معیار نسبی می باشد و به نحوه ی رانندگی شما نیز بستگی خواهد داشت. مثلا رانندگی در مسیرهای پر دست انداز و ناهموار و حمل بار سنگین باعث فرسوده شدن سریعتر کمک فنرها می شود و در نتیجه کمک فنر ها باید زودتر تعویض شوند.

  • اگر کمک فنر نشتی داشته باشد، حتما باید کمک فنر تعویض شود.
  • اگر در سر پیچ، خودرو بیش از حد تاب بخورد و به نحوی که راننده برای کنترل آن باید تلاش بیشتری نماید این روند می تواند از خرابی کمک فنر نیز باشد.
  • اگر چرخها روی جاده بلغزند و یا به سمت بالا و پایین حرکت کنن، از فرسودگی فنرها و کمک ها خواهد بود.
  • اگر خودرو روی جاده حالت بی ثباتی داشته باشد، بخاطر فرسودگی کمک فنرها ایجاد شده باشد و این امر ایمنی اتومبیل را شدیدا آسیب میزند.
  • اگر بوش های محل نصب کمک فنر دچار ترک خوردگی و یا تغییر شکل شده باشند، باعث سرو صدا در سیستم تعلیق و مخصوصا در موقع شتاب گرفتن، ترمز کردن و یا عبور از ناهمواری های سطح جاده خواهد شد. بنابراین باید هرچه زودتر نسبت به تعویض بوش ها اقدام نمایید و در غیر این صورت ایمنی خودرو خیلی کم می شود.
  • بارکردن خودرو بیش از ظرفیت آن دلیل مهمی در ضیعف شدن سیستم تعلیق و همچنین کمک فنرها خواهد شد. و مخصوصا زمانی که حرکت اتومبیل در ناهمواری های جاده قرار گرفته باشد. و اگر سرعت متناسب با جاده و بار نباشد باعث شکسته شدن اتصالات خواهد شد. در نتیجه ناامن بودن خودرو و سرنشینان به صورت حتمی اتفاق می افتد.
  • در صورتیکه اتومبیل به یک سمت کشیده شود سیستم تعلیق را که شامل تایرها، فنرها و کمک فنرها می باشد، مورد بازدید قرار خواهد داد، تا نسبت به تعمیر و تنظیم هندسه چرخها با دستگاه الکترونیک عمل کنید.
  • تایرهای فرسوده و همچنین جویده شده نشانگر عیب در سیستم تعلیق به خصوص در کمک فنرهاست که پس از آزمایشات نسبت به تعمیر و یا تعویض آنها اقدام شود.

نکات مهم در موقع تعویض کمک فنر

کمک فنرها با توجه به نوع خودرو بر روی آنها نصب خواهد شد. خودروهای سواری کمک فنرهای متفاوتی نسبت به خودروهای باری و نیز مسابقه ای خواهند داشت. متداول ترین نوع کمک فنر در بازار کمک فنر روغنی یا هیدرولیکی می باشد.

در این نوع محفظه کمک فنر با روغن پر شده و با وارد کردن فشار به آن، روغن درون آن از طریق سوراخ های بالای محفظه اول به محفظه بالایی هدایت خواهد شد. کمک فنرهای هیدرلیکی توانایی خوبی برای خنثی نمودن ضربات و تکان های وارد شده به خودرو را خواهند داشت.

سعی شود، کمک های جلو یا عقب را به صورت همزمان تعویض کنید، حتی اگر یکی از آنها سالم تر از دیگری نیز باشد. در واقع کار کردن دو کمک فنر سالم و همچنین کهنه در کنار هم سبب خواهد شد، تا قطعه مستعمل، قطعه جدید را هم از بین ببرد.